Mindenekelőtt a Black Eyed Peas jókívánsága a fiúknak:

Ma végre megmutatjuk magunkat! És rögtön szegény, jobbsorsra érdemes ivori legények lesznek az áldozati bárány elefánt szerepében.

Nem állítjuk, hogy könnyű ellenfél, de mivel ez a vb toronymagasan legerősebb csoportja (őszinte tisztelettel vegyülő, az ismeretlen ellenféllel szembeni enyhe félelemmel átszőtt érzést táplálunk a népi Korea csapatával szemben is; a brazilok meg bár nem annyira cirkuszisták, mint a korábbi időben, de ettől lehet, hogy csak még jobbak), itt nem számíthatunk könnyű meccsre.

Ami őket izgatja: lesz Drogba, vagy nem lesz Drogba? Egyelőre senki nem tud semmi biztosat, állítólag játékra kész állapotba hozták, rögzítőkötéssel tud(na) játszani. Ám hű szövetség(es)ünk, a FIFA húzza a száját, nem akarják engedni, mert sérülésveszélyes, meg a szokásos szövegek jönnek. Persze engedni fogják. De be kell látni, Elefántcsontpart válogatottja Didier nélkül is a legerősebb afrikai válogatottnak tekinthető, hiszen keretükben hemzsegnek a legjobb európai csapatok éljátékosai: K. Touré (Man. City), Eboué (Arsenal), Boka (Stuttgart), Y. Touré (Barcelona), Zokora, Romaric (Sevilla), Gervinho (Lille), Kalou, Drogba (Chelsea).

Könnyen lehet, hogy így kezdenek majd (bár lentebb meg mást láttok majd):

Barry - K. Touré, Eboué, Boka, Tiene - Y. Touré, Zokora - Gervinho, Romaric, Tiote - Drogba. Ha tényleg ez a 4-2-3-1-es felállás lesz, és van Drogba, akkor Kalounak nem nagyon van helye, ha azonban két csatárral kezdenek és/vagy nincs Drogba, akkor ő is ott őrlődhet majd kőkemény védőink szorításában. Persze sikerélmény nélkül.

De minket ők kevésbé érdekelnek.

Ami minket izgat: megtalálja-e végre Cé góllövő zseléjét cipőjét? Utoljára valamikor 2009. februárjában lőtt gólt finn testvéreinknek, azt is penaltyból. Persze nélküle is kurvajók vagyunk, de igazán nagy dolgok véghezviteléhez Ő is kell majd.

Aztán még: Pepe visszatérésre kész! Ennek örülünk, bár félünk, hogy visszaüthet a több, mint fél éves játékhiánya. Ez az ő posztján főleg probléma lehet.

(Bréking: hergelnek minket ilyen blődségekkel, hogy nem is vállsérülés miatt küldtük haza Nani-t, hanem fegyelmi okokból. Baromság! Az egy ártatlan gyerek, egyetlen hibája(?), hogy nem tanult meg rendesen vuvuzelázni.)

Na nézzük posztonként a világverő 11-et:

Kapusunk minden bizonnyal valamennyi mérkőzésen Eduardo lesz. A Braga portása nem a legrutinosabb a nemzetközi színtéren, de 15 válogatott fellépésén megbízható teljesítményt nyújtott, és nagy szerepe van abban, hogy utolsó 9 meccsünkön egyedül a kameruni Webo talált a hálóba ellenünk. Beto és Fernandes lelkesen fog felugrálni a padunkról minden gólunknál, ebben nem lesz hiba.

A védelemre szintén nem vet rossz fényt a fenti adat. Az ismét eredeti posztján virgonckodó Paulo Ferreira az elsőszámú jobbhátvéd, de ha kiesne sérülés/eltiltás miatt, akkor a valenciai Miguel sem rossz megoldás. Középen Carvalho és Bruno Alves az alapértelmezett kezdő, de Pepe visszatértével ő is képbe kerülhet (akár szűrőként is, egy sorral előrébb). Meg ne tudják az ellenfeleink, de mi bal oldalon látjuk a gyenge pontunkat. Helyes srác ez a Duda (na jó, nem az, de biztos jó fej, és oltári poénok mehetnek az öltözőben a nevével a magyarul tudó portugálok körében - nyilván vannak ilyenek), de nem éreztük benne az erőt, támadásban össze sem vethető az ellenoldali szélsővédő(i)nkkel, de védekezésben is gyengébb a társainál. Mi jobban szimpatizálunk a mindössze 22 éves, Benfica-alkalmazott Fabio Coentrao-val, aki balhátvédtől balszélsőig bárhol bevethető.

A védelem előtti két szűrő egyike tutira Raul Meireles lesz, aki a Kamerun elleni meccsen gólképességét is bizonyította. Mellette Pepe, Pedro Mendes vagy Miguel Veloso tűnhet fel, nagyjából egyforma eséllyel.

Na jöjjenek most már azok, akik viszont megnyerik a meccset (mert fentiektől inkább azt várjuk, hogy biztosítsák több, mint másfél éve húzódó veretlenségünk folytonosságának alapját)!

A legvalószínűbb hármas az ék mögött: (hahaha, remélem ráklikkeltetek)- Deco - Simão Sabrosa. Erősnek hangzik, de nem működik valamiért. Hogy miért nem, azt még nyomozzuk Carlos-szal karöltve. Ami tény: CR7 nem rúgott gólt másfél éve a válogatottban, sőt! A világbajnoki selejtezőkön még egy nyomorult gólpasszra sem volt jó. Ő is érzi, hogy valami nem stimmel, de friss nyilatkozatában a hasonlat elnevezésű költői eszközzel élt, méltón műveltségéhez: "A gól olyan, mint a ketchup. Nem akar jönni, nem akar jönni, de amikor jön, akkor aztán csőstül!" Bravó, Cé! Úgy legyen! Deco már nem az, aki a BL-győztes Portot vezérelte, de még csak az sem, aki a Barcelonában nyomta, viszont nem tudjuk, hogy Chelsea-beli önmagához hogy viszonyul, mert ott nem nagyon játszik. Leszállóágban van, nem tudjuk ezt szépíteni. Sabrosa egy kicsit örök ígéret marad. Jól indult, megfordult nagy csapatoknál is, most pedig az Európa-liga győzelemtől eltekintve meglehetősen közepes teljesítményt nyújtó Atléticoban "elvan". Mindenesetre ha ez a három csávó egyszer (netalán egy tornán keresztül) jól tud focizni, akkor szinte mindegy, hogy ki van előttük.

Márcsak azért is, mert akár Liédson, akár Hugo Almeida lesz az, nem az ő szintjük. Alapból a sok társához hasonlóan ex-brazil (és legfrissebb portugál) Liédson lenne az első számú ék, de Hugo a víziló kettőt rámolt Mozambiknak az uccsó felkészülésin, és elég jól mozgott. Ugyanakkor a mi titkos favoritunk, a zord időhöz (jól jöhet még!) a messzi Szentpéterváron a mi Szabink mellett hozzáedződött Danny is szóhoz juthat, ha valami csoda folytán még nem vezetünk 2-3 góllal a szünetben.

A port elizabeth-i Nelson Mandela Bay stadionban mindenesetre ma bemutatkoznak a portugál aranygeneráció felnőtt szinten soha be nem váltott ígéreteinek legújabb hajszolói.


van, ahol ezt tippelik kezdőknek (vastagon a tutik - szerintük)

Mi itt leszünk, és kicsit okoskodunk is majd közben, ha minden jól megy. Gyertek ti is!

Força Portugal!

Szólj hozzá!

Címkék: portugália elefántcsontpart

A bejegyzés trackback címe:

https://forcaportugal.blog.hu/api/trackback/id/tr812083059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása